In 6 stappen helemaal schoon het voorjaar in 10-03-2021

De lente staat weer voor de deur en dat betekent dat het de hoogste tijd is voor de grote voorjaarsschoonmaak! Waar je moet beginnen? Wij helpen je op weg met deze 6 stappen. Volg deze stappen en voor je het weet heb je een blinkend schoon huis én tijd om van de lentezon te genieten.

Stap 1: Ga voorbereid te werk!

Het beste is om een dag voor de voorjaarsschoonmaak alvast te inventariseren wat je allemaal schoon gaat maken en welke schoonmaakspullen hiervoor nodig zijn. Bepaal hierbij waar je je op wil focussen, want je huis in één keer van boven tot onder schoonmaken is niet reëel! 

Maak per kamer een lijstje wat er moet gebeuren: wil je je richten op alle elektrische apparatuur of vind je het belangrijk dat alle ramen worden gelapt? Daarna kan je nalopen of je alle benodigde schoonmaakmiddelen in huis hebt.

Dit zijn een paar dingen die niet mogen ontbreken op je lijstje:

Stap 2: Orde in de keuken

Zorg eerst dat alle rommel uit je keuken wordt opgeruimd. Doe de afwas, droog af en berg het op. Zet alles wat niet op het aanrecht hoort op de juiste plek terug. Daardoor kan je de belangrijkste keukenapparaten aanpakken!

Oven
Meng 2 eetlepels zuiveringszout met 2 eetlepels water en roer dit goed door elkaar. Smeer dit aan de binnenkant van de oven en laat het een half uurtje intrekken. Hierna kan je het vuil makkelijk wegvegen met een microvezeldoekje. De meest hardnekkige viezigheid krijg je weg met een schuursponsje. Zo is je oven weer blinkend schoon!

Magnetron
De magnetron wordt in de meeste huishoudens veel gebruikt. Daarom is het ook belangrijk om deze mee te nemen bij de grote schoonmaak. Zet hiervoor een bak water (1 liter) met wat schijfjes citroen in de magnetron en zet hem 5 minuten aan. Hierdoor wordt de magnetron schoon gestoomd! Verwijder het overgebleven vuil met een microvezeldoekje.

Waterkoker
Ontkalk ook meteen de waterkoker. Daardoor ziet hij er een stuk frisser uit! Dit klusje heb je gelukkig zo gedaan: giet een scheut azijn in de waterkoker, doe er genoeg water bij en laat het koken. Let op! Gooi de waterkoker niet meteen leeg, maar laat deze een half uurtje intrekken. Giet vervolgens het mengsel eruit en schrob de kalk los. Kook eerst een paar keer water, zodat al het azijn weg is voordat je hier weer van drinkt.

Stap 3: Tijd voor de woonkamer en slaapkamer!

Deze kamers maak je waarschijnlijk al regelmatig schoon, maar denk eens aan de klusjes die je misschien minder vaak doet. Dit is een mooie kans om álle hoekjes schoon te maken: even de kleden optillen en alle elektronica stofvrij te maken dus! Loop bijvoorbeeld ook eens een paar kasten na en gooi eindelijk die spullen weg die je al een jaren niet meer gebruikt. Dat ruimt lekker op!

Geef ook je kledingkast eens wat extra aandacht. Zoek bijvoorbeeld winterkleren uit om op te bergen en breng kleding die je niet meer draagt naar de kledingbank. Laat je bed lekker luchten en hang het dekbed in de buitenlucht. 

Stap 4: Blinkende badkamer

Haal alle losse shampooflessen, de badmat en andere dingen die in de badkamer staan weg en zet deze tijdelijk in de gang. Nu kan je beginnen met anti-kalk schoonmaakmiddel. Spuit dit overal waar kalk zit (denk bijvoorbeeld aan de douchekop of de tegeltjes). Vervolgens laat je het een half uurtje intrekken. Spoel het tot slot af met water en maak het droog met een microvezeldoek. Je badkamer is weer fris!

Stap 5: Vergeet de ramen en spiegels niet!

Het is niet het leukste klusje, maar je ziet wel meteen resultaat: het lappen van de ramen en schoonmaken van alle spiegels. De professionele raamtrekker kan hier goed van pas komen! 

Stap 6: Wassen, wassen, wassen

Als laatste is het tijd om alles van stof te wassen wat al een jaar niet gewassen is. Denk aan gordijnen, de badmat, dekentjes, kussens en knuffels. Lees wel eerst goed de wasvoorschriften natuurlijk.

Als je al deze stappen doorlopen hebt kan je tevreden terugkijken op een succesvolle voorjaarsschoonmaak! En nu fris en fruitig het voorjaar in…