6 Schoonmaaktips voor na de kerst 27-12-2021

Kerst: de gezelligste tijd van het jaar, maar ook de rommeligste?

En daarmee bedoelen we: een hoop opruimen en schoonmaken! Wat dacht je van het gourmetstel schrobben, de resten kaasfondue én de kerstboom netjes het huis uit krijgen.

Om het je zo makkelijk mogelijk te maken na de feestdagen geven we je graag wat handige tips om snel van alle rommel af te zijn.

Ellende in de oven
Ziet de oven er uit als een slachtveld met aangebrande restjes? Dan is het tijd voor een schoonmaakbeurt. Hoe je dit doet? Strooi een goede hoeveelheid zout in de oven over de restjes en zet hem aan op 50 graden. Hierna veeg je de aangekoekte resten zó weg met een vochtige microvezeldoek.

Kaasfondue rommel
Na een gezellig avondje kaasfonduen blijf je vaak achter met een aangekoekte pan. Wat te doen? Laat de pan vollopen met koud water (niet warm, want dan smelt de kaas weer) en afwasmiddel en laat dit even staan. Daarna ga je met een keukenpapier door de pan en verwijder je de resten met gemak.

Nepsneeuw plaksel
Het is een klassieker bij de feestdagen; de spuitbus met nepsneeuw. Dit zag er waarschijnlijk een paar dagen mooi uit, maar is inmiddels veranderd in een paar witte vlekken. De oplossing is dichtbij: een ijskrabber! Hiermee verwijder je makkelijk de plakkerige laag. Meng wat alcohol met warm water en je poetst de vlekken op de vensterbank en ramen makkelijk weg.

Kaarsvet vlekken
Ontzettend sfeervol, al die kaarsen. Het kaarsvet wat achterblijft op de tafel en vloer is dat alleen niet. Een keramische schraper biedt uitkomst om het opgedroogde kaarsvet makkelijk te verwijderen. Zit je kleding of tafelkleed ook onder? Leg er dan een stukje keukenpapier op en houd de föhn erop. Doe dit net zo lang totdat het kaarsvet is geabsorbeerd.

Kerstboom naalden
Zijn de ballen en verlichting uit de boom? Het liefst krijg je de boom uit je huis zonder dat er naalden achterblijven. Het scheelt al veel als je je boom op een stuk zeil hebt gezet. Dan vouw je het zeil open en leg je de boom neer, waarmee hij zonder problemen naar buiten kan worden getild.

Gourmet lucht
Gourmetten is onlosmakelijk verbonden met de feestdagen. De geur die dagen erna nog in huis hangt is echter wat minder fijn. Dit is te voorkomen door voor het slapen gaan wat bakjes met azijn en warm water te verspreiden door het huis. Als die er de hele nacht hebben gestaan heeft de azijn de geur geneutraliseerd.